В Бразилия има повече крави, отколкото хора – около 235 милиона,

...
 В Бразилия има повече крави, отколкото хора – около 235 милиона,
Коментари Харесай

„Най-близка до съвършенството“: Запознайте се с Виатина-19 – най-скъпата крава в света

 

В Бразилия има повече крави, в сравнение с хора – към 235 милиона, само че една от тях е невероятна. Срещаме ви с Виатина-19 – най-скъпата крава в света, продавана в миналото на търг.

Снимка: X/Farm Policy

Viatina-19 живее във плантация в Убераба, щата Минас Жерайс, и коства повече от 3 млн. паунда. Нейното солидно, снежнобяло тяло е следено от камери за сигурност и въоръжена защита. Според върховете на Гинес Виатина-19 е най-скъпата крава, продавана в миналото на търг, на стойност 4 милиона $.

 ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Парламентарни избори 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Парламентарни избори  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Европейски избори 2 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Европейски избори  Първо гласуването, след това сватбата: Галя, която пусна бюлетина, облечена с булчинска рокля (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Първо гласуването, след това сватбата: Галя, която пусна бюлетина, облечена с булчинска рокля (СНИМКИ и ВИДЕО)  Като във филм: Косатка раздра 5-метрова акула (ВИДЕО и СНИМКИ) 4 мин. Като във филм: Косатка раздра 5-метрова акула (ВИДЕО и СНИМКИ)  Опасно високи температури в понеделник в цялата страна 2 мин. Опасно високи температури в понеделник в цялата страна  Откриха тялото на изчезналия английски ТВ водещ на гръцки остров (ВИДЕО) 3 мин. Откриха тялото на изчезналия английски ТВ водещ на гръцки остров (ВИДЕО)  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Парламентарни избори 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Парламентарни избори  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Европейски избори 2 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Европейски избори  Първо гласуването, след това сватбата: Галя, която пусна бюлетина, облечена с булчинска рокля (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Първо гласуването, след това сватбата: Галя, която пусна бюлетина, облечена с булчинска рокля (СНИМКИ и ВИДЕО)  Като във филм: Косатка раздра 5-метрова акула (ВИДЕО и СНИМКИ) 4 мин. Като във филм: Косатка раздра 5-метрова акула (ВИДЕО и СНИМКИ)  Опасно високи температури в понеделник в цялата страна 2 мин. Опасно високи температури в понеделник в цялата страна  Откриха тялото на изчезналия английски ТВ водещ на гръцки остров (ВИДЕО) 3 мин. Откриха тялото на изчезналия английски ТВ водещ на гръцки остров (ВИДЕО)

Това е три пъти повече от цената на последния рекордьор – телето от породата Холщайн във Върмонт през 1985 година Виатина-19 ФИВ Мара Мовейс е с внушителното тегло от 1100 кг и е два пъти по-тежка от средностатистически възрастен представител на породата.

По продължение на автомагистрала в сърцето на Бразилия притежателите на Виатина-19 са сложили два билборда, които възхваляват нейното великолепие и приканват хората да вършат поклонения, с цел да видят суперкравата, пише Daily Journal.

Виатина-19, която е артикул на дългогодишни старания за развъждане на по-месни крави, е въплъщение на упоритостите на Бразилия в региона на говедовъдството. Говедовъдството е главен източник за развиването на бразилската стопанска система и държавното управление се стреми да завладее нови експортни пазари. Най-големият експортьор на говеждо месо в света желае всички и на всички места да ядат неговото говеждо.

Учените по климата обаче са единомислещи, че хората би трябвало да употребяват по-малко говеждо месо, защото то е най-големият селскостопански източник на парникови газове и мотор на обезлесяването на Амазония.

Защо Виатина-19 е толкоз специфична?

Смайващата цена на кравата се дължи на това какъв брой бързо е натрупала голямо количество мускули, на нейната плодовитост и какъв брой постоянно е предавала тези характерности на потомството си. Селекционерите ценят също по този начин стойката, здравината на копитата, послушността, майчинските качества и хубостта.

Снимка: X/Megan Janetsky

Суперкравите рекордьори се продават на търгове с високи залози – толкоз високи, че богати животновъди си поделят собствеността. Те извличат яйцеклетките и спермата на животните първенци, основават ембриони и ги вграждат в сурогатни крави, като се надяват да произведат идващите превъзходни екземпляри.

„ Ние не избиваме елитни говеда. Ние ги развъждаме. И в последна сметка ще изхранват целия свят. Мисля, че Виатина ще обезпечи това “, споделя притежателят ѝ Ней Перейра.

„ Тя е най-близка до съвършенството, което е реализирано до момента. Тя е пълноценна крава, има всички характерности, които всички притежатели търсят “, показва Лорани Мартинс, ветеринарен доктор, щерка и дясна ръка на Перейра.

Чифтокопитните дефилират пред огромна аудитория и под музиката на роял

Перейера споделя, че Виатина-19 получава особено лекуване за стимулиране на производството на яйцеклетки, само че би процъфтяла, в случай че бъде пусната на пасбище, където се хранят съвсем всички негови елитни говеда.

Продължи да четеш  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР